Friday, May 16, 2008

PEARL OF THE ORIENT-ROUND 2

PULAU PINANG, RASANYA SAYA NAK PI LAGI.....:astig:


Kat Penang saya sengaja menginap di hotel dalam bandar Georgetown berhampiran dengan menara Komtar supaya senang untuk saya dengan mem melawat kawasan warisan dan tempat-tempat bersejarah. Tambahan lagi masjid-masjid lama banyak yang berada di sekitar bandar tersebut. Dah lama saya mengidam untuk melawat bandar yang penuh dengan tempat-tempat bersejarah itu. Begitu juga dengan mem... tujuan utamanya nak melawat muzium & Fort Cornwallis, nak jumpa dengan Francis Light....
Pemandangan bandar Georgetown dari atas bumbung hotel.Muzium yang menarik & mengisi sumber sejarah yang amat menarik.Fort Cornwallis di Padang Kota Lama. Jangan lupa mai sini bila berada di Penang...Bayaran masuk cuma Rm1.00... berbaloi bagi yang meminati sejarah.Jangan lupa posing kat sini.... bukan senang nak dapat feel macam nih...Saya memang peminat setia senibina terutamanya bangunan-bangunan bersejarah, tak kira samada bangunan tinggalan penjajah atau bangunan warisan bangsa. Setiap lorong dalam bandar lama Georgetown saya pusing dan ambil foto. Mem dah faham dan sedia maklum dengan minat saya ini. Saya letaklah satu dua gambar kat sini... lain-lain tu akan masuk kat fotopages nanti.
City Hall, dari dulu, kini & mungkin selama-lamanya...?NAGORE DARGHA SHERIFF, tempat keramat katanya.... mula-mulanya saya ingatkan sebuah masjid lama yang bercirikan senibina India....Terlupa pulak saya apa nama bangunan nih... saya tertarik dengan warnanya..
Lim Kongsi, salah satu dari Kongsi-kongsi yang banyak terdapat di bandar lama Georgetown.
Clock Tower di Jalan Kota Lama
Sculpture di bulatan Old Clock Tower... buah pala ke tu sishoney/mummy sofie...?
Pemandangan ini saya rakam semasa melawat masjid terapung Tanjung Bungah. Pangsapuri 5-tingkat disebelah kanan foto itu adalah penempatan nelayan yang dilanda tsunami pada 2004 lalu. Bot-bot yang tengah parking tu adalah bot-bot mereka.... Sesuatu yang agak berlainan dari biasa....
Selain dari jalan-jalan cari masjid & tempat bersejarah kat Penang, saya dengan mem sempat juga mengatur pertemuan dengan rakan-rakan dari alam siber yang menetap di sana. Pada hari pertama kami berdating dengan Sishoney dari petang membawa ke isya'. Sishoney membawa kami makan malam di Gurney Drive, jalan yang menghala ke Batu Feringghi. Mak datuk... susah betui nak cari parking kat situ. Sepanjang-panjang persisiran pantai, berjela-jela kereta & manusia... Jenuh saya pusing keliling... Ingatkan nak belanja Sishoney... tapi dia lagi cepat membuat bayaran.
Terima kasih banyak Sis... esok-esok mai KL, uncle belanja Sis pulak....
Pada hari kedua pula kami berdating dengan Mummy Sofie, kenalan saya dari Fotopages yang ditemani oleh suaminya, sdr. Shamsul Agil dan baby Sofie yang sangat comel & hyperactive tuh. Mummy Sofie bawa kami makan kat kawasan Datuk Keramat.
Terima kasih banyak Sham... pasai ceq sudi mai jumpa abg e & kak Ina. Pastu sanggup pula beghembun sampai dekat2 nak tengah malam walaupun ceq sekeluarga baghu nak baik demam... Mai KL nanti jangan lupa koling2 abg e pulak naa...
At last, uncle Deri dapat juga cubit pipi Sofie tuh... asyik dok tayang dalam FP saja selama nih...
Dua papan iklan dibawah ini menarik perhatian saya. Timbul berbagai persoalan ketika memandang kelibat kedua-duanya sepintas lalu. Saya serahkan kepada anda semua untuk menilainya dari perspektif masing-masing. Dari zaman sekolah lagi mata saya dilatih untuk memerhati, mengamati, menilai & mengkritik setiap arca yang melintasi kelibat saya. Namun, penilaian manusia itu tidak serupa. Kepelbagaian dari sudut menginterpretasikan sesuatu itulah yang mewarnai kehidupan & mencerna tahap sosio budaya masyarakat majmuk kita ini.
SELAMAT BERIMAGINASI.....
:wave:

2 comments:

© OD said...

Assalamualaikum Yeop...
Teman dah lama tak ke Penang. Nampak cantik pulak. Rindu dibuatnya... ngeh ngeh ngeh. Yeop, miker naik sampai atas bumbung nak ambik gambor menara tu? Isy isy isy... nasib baik King Kong tak hambat miker, yeop. Kalau tidak... harap Yeop n Yong sihat adanya. Amin...

Jentayutiara said...

hehehe...pangsapuri tu projek yg sy handle sblum dilemprkn ke Perlis nie...

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez