Wednesday, November 19, 2008

PROJEK, BOS & KULI

Lepas satu, satu lagi projek datang...

Yang hairan tu, semuanya datang dalam keadaan yang agak kelamkabut. Semua client mahukan projek siap macam mee segera. Boss memang suka sangat la dapat projek macam ni. Lagi cepat site possession, lagi lebar senyum boss. Nanti kantong akan padat berisi. Makin cepat la boss kaya. Kalau aku berada dalam situasi boss, mungkin aku pun begitu jugak. Tapi, sayang seribu kali sayang... walaupun aku chief kat sini, aku masih lagi kuli boss, salah seorang yang menjadi mangsa keadaan. Aku terpaksa turun padang bersama-sama yang lain untuk merealisasikan kerja-kerja urgent yang agak tak masuk akal. Bukannya tak boleh diselenggarakan, tapi memandangkan kakitangan yang sedikit & `agak rapuh', aku terpaksa mengorbankan masa yang tersaaaangat la banyak di pejabat. Masyuk tu memang la masyuk, tapi dalam umur yang dah nak mencecah ke separuh abad ni, aku dah tak gemar lagi berlama-lamaan di pejabat. Rugi rasanya beli rumah kalau asyik menghabiskan masa kat pejabat saja... Dolu2 tu cerita lain....tidur kat pejabat pun tak jadi masaalah.

3 bulan solid kami dihujani dengan projek2 yang datang silih berganti. Semuanya nak disiapkan serentak, dalam masa yang amat singkat. Mula-mula tu sekolah rendah & menengah... dahpun under construction...

At the same time, muncul pulak projek perumahan kat Klang, dalam 200 unit semuanya. Yang ni memang paling dahsyat dalam sejarah. Dalam masa 2 bulan semua perkara kena siap...Mula-mula tu presentation drawings. Then rempit buat tender drawing untuk showhouse. Next, proceed with working drawing for submission to relevant authorities. This stage was considered to be the scariest part of the whole process. Several changes were made either by the client or by some other personels. Miraculously, we escaped through those hard moments...tanpa kecederaan parah....But I spent nearly 150 hours a month buat overtime!! Sendi tua ni bagai nak tercabut dibuatnya.

Siap saja submission, terus buat tender drawing. Tak payah tunggu approval... Memang sekarang ni macam tu. Projek jalan dulu, approval belakang kira... Punya la nak cepat... Akhirnya, segala-galanya beres pada 10 November lalu. Dalam 3 bulan bekerja, aku cuma cuti masa Raya saja. Itu pun nasib baik la boss tutup pejabat seminggu.

Ingatkan nak rileks habis-habisan... Rupa-rupanya kena siapkan pula another projek kalut... sebiji banglo kat Melaka. Masa diberi cuma seminggu saja untuk buat submission. Nasib baik.... beres jugak.

Tup-tup mai pulak lagi satu projek mee segera... kali ni lagi best... 4 bijik rumah 3 tingkat di Melaka untuk buat submission. Bukannya rumah orang, tapi rumah burung walit @ layang-layang. Interesting... my new encounter in the design business. Kalau ada masa nanti, aku nak abadikan tulisan tentang rumah burung walit ni.


  • Dalam kelamkabut tu sempat juga sambut raya kat opis....
  • hujung sekali tu boss aku.

3 comments:

UncleJ said...

patut ler hang tak sempat blogging, bz giler rupanya..nasib baik makan sempat kan, kalau tak mau kejung terus kat opis tu...hehehe

tapi tak pa...end result tu yg penting dan yg paling penting..masyukkk!!

dapat bonus 10 bulan tu jgn lupa belanja aku nanti....

kunadzri said...

wakaka... nasib baik la sampai stage kejang saja UJ...

masyukkk tu adalah, tp yang keluarnya pun boleh tahan jugak..hihi..

kalo nak tunggu 10 bulan bonus, sampai kerepot la hang tak dapat merasa belanja aku...hehehe..

kuIna Jentayutiara said...

projek byk nanti ujung tahun bonus pun byk...

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez