Thursday, December 18, 2008

TIADA SPHERICAL, SPHEROID PUN BERGUNA-part 2


Ok.. dah rasa senang nak sambung cerita...
5. Dari compound masjid yang penuh dengan pokok kelapa berbuah lebat tu, saya snap gambar Bangunan Sultan Abdul Samad kat seberang sungai gombak, tempat 'usung tilam' yang saya ceritakan sebelum ni. Sambil tu jeling-jeling kat atas pokok, risau kut-kut bedebuk jatuh buah nyior sebiji dua.

Depan bangunan Sultan A.Samad ni ramai yang dah tau bentuknya...the famous jam besar bertentangan dengan Dataran Merdeka. Jadi, tak payahlah saya tempel gambar fasad depannya kat sini.
6. Dari Masjid jamek, kami lintas jalan Tun Perak, susuri Jalan Melayu sampai ke Wisma Yakin. Sekarang ni depan Wisma Confident tu, (we used to call by this name) dah jadi covered bazaar. Dia punya kelamkabut tu seperti dulu jugak, tapi senang sikit sebab dah tak ada kereta lalu lalang. Kalau nak eksiden pun cuma terlanggar orang saja, atau pun terpijak barang-barang jualan, especially remote control cars or puppets yang sedang beroperasi.... tiada la kecederaan parah, kecuali kalau mula bertekak dengan penjual barang-barang tu...

Semasa is3 pergi mencari polystyrene kat kedai-kedai bunga berhampiran, saya ambil gambar Masjid India dari beberapa sudut. Tak banyak sudut sangat pun sebab kat situ agak cramp sikit.

[ Cerita sejarah : Tahun 1863, masa nenek moyang saya datang KL dulu, hehe..., cuma ada pondok kayu saja di tapak masjid ni. Ramai kaum India muslim yang lepak-lepak kat situ. Pastu diorang terus jadikan tempat beribadat. Sekarang ni dah tersergam sebuah masjid 3-tingkat bercirikan design India Selatan yg boleh muat 3500 jemaah dalam satu masa. Tingkat 1 untuk muslimin & tingkat 2 untuk muslimah. Ground floor pula di jadikan tempat jemaah tabligh berkumpul. Baru-baru ni masjid ni di upgrade kan lagi fasadnya.]

7. Kami ikut lorong tepi masjid India, terus ke Jalan Tuanku Abdul Rahman. Pergi cari kat SSF Home Deco... tapi tak ada jugak. Bosan sudah mari... perut pula dah mula keroncong. Singgah makan nasi kandar kat restoran Ibramsha. Orang sesak macam semut tengah keliling gula...

Kedai ni memang dah lama kat situ... peminat setia nasi kandar ori sanggup datang dari jauh untuk memenuhi hajat diorang. Memang pure punya kandar kat sini.. Walaupun dua buah kedai kat sebelah tu dijilat api baru-baru ni, Ibramsha tetap tak mengalah... bisnes diteruskan seperti biasa.

8. Perut dah padat. Kami longgarkan semula dengan mengorak langkah ke Semua House di Jalan Bunus. On the way, sempat snap gambar panggung wayang lama kat Jalan TAR juga, Coliseum Theatre, salah satu movie theatre tertua kat Malaysia. Menurut sejarah, ianya dibina pada 1921 oleh orang kaya Chua Cheng Bok. Rekabentuknya adalah Art Deco. Kapasitinya 900 orang. Pernah ada cadangan untuk dijadikan cultural centre, tapi ada penentangan. At last it was maintained as movie theatre untill now. Movie kat sini mostly filem tamil.

Senang-senang nanti saya rasa nak masuk tengok interior design Coliseum lama nih... kena join tengok filem tamil la nampaknya...

9. Dari Jalan TAR, kami terus lalu lorong-lorong kat situ sampai ke Semua House. Naik tingkat U5, syurga barang-barang perkahwinan. Macam-macam bentuk polystyrene ada dijual. Sampaikan bentuk menara petronas pun ada. Tapi, still tak ada bentuk sphere. So, kami beli saja yang cylindrical. Balik rumah nanti saya sendiri yang bulatkan.

Dari Semua House, kami jalan terus sampai ke Central Market. Bayar parking Rm8, terus balik. Anak-anak kat rumah dah mula mengadu kelaparan. Pukul 3.30 belum lunch lagi....

Sakit lutut tau... jalan jauh....

3 comments:

AKO said...

saket lutut ye dik :p
tu la lenkali soh uncle bawa kusi roda pusing2 tgh bandaraya kolumpo muahahaa...:p

alamakk cikgu sejarah dah start kelas balik arrr :p

kunadzri said...

wakaka.. main-main dlm kelas sejarah yer... rotan nanti...

Eita said...

wah comeiinyaaa dia,,, :) peace..
suka la baca citer ni bleh tahu macam2 :)

 
Original Template By : uniQue  |    Modified and Maintained By : Intydez